Litteraturlista

Litteraturlista

  • Förord
  • Psykiskt lidande och sjukdom
  • Depression
  • Manodepression
  • Psykoser
  • Schizofreni
  • Kriser
  • Psykisk vård
  • Psykoterapi och psykoanalys
  • Suicid
  • Klassiker
  • Fotoböcker
  • Lyrik

Förord

Här presenteras ett stort urval av skönlitteratur, biografier och fallbeskrivningar som handlar om psykisk ohälsa. Skönlitteraturen är ett viktigt komplement till vetenskaplig och facklitteratur inom detta område. Vi vill lyfta fram berättelser och erfarenheter som kan bidra till identifikation, förståelse för och fördjupad kunskap om oss människor.

Psykisk ohälsa är ett vitt begrepp som inrymmer mycket och därför har vi tvingats göra ett urval. Vi har försökt få med böcker som be skriver allt ifrån psykiskt lidande till svår psykisk sjukdom. Vi har valt att utesluta facklitteratur kring olika diagnoser, behandlingar och metoder samt böcker som i förstahand handlar om missbruk, anorexi, stress, autism och andra neuropsykiatriska funktionshinder för att begränsa urvalet.

Böckerna presenteras under rubrikerna:
Psykiskt lidande och sjukdom: depression, manodepression, psykoser, schizofreni och suicid, psykisk vård, psykoterapi/psykoanalys, klassiker samt lyrik.

Urvalet har skett via Stockholms stadsbibliotek, litteratur listor och tips från olika intresseföreningar, organisationer och personer som verkar för psykisk hälsa. De flesta titlar är från 1980 och framåt och finns att låna på bibliotek.

Vi hoppas att detta urval skall nå anhöriga, närstående, personal inom vård och omsorg och människor som själva lider av psykisk ohälsa. Vi vill på detta sätt bidra till en ökad förståelse för egna och andras psykisk problem och lidande. Något som kan drabba oss alla.

Böckerna har bibliotekets ämneskoder.

  • Hc: skönlitteratur
  • Hce: utländsk översatt skönlitteratur
  • Lz: biografier
  • Vl: psykiatri
  • Vla: psykiska sjukdomar
  • Vlb: psykiatriska behandlingsmetoder
  • Vle: barn- och ungdomspsykiatri
  • Vp: hälso- och sjukvård

Psykiskt lidande och sjukdom

Balansgång om depressioner och manier

Balansgång om depressioner och manier
Föreningen Balans, 1999/2001, Vla
Boken beskriver ett inifrånperspektiv på manier och depression med hjälp av personer som med växlande framgång kämpar för att balansera sina liv.

Vilken hand vill du ha

Vilken hand vill du ha?
Andersen, Vita
Alba, 1988, Hce, översättning: Ann-Mari Seeberg
Författaren växte upp med en psykiskt sjuk mamma och vistades på barn- och fosterhem från 5 års ålder. Boken speglar ett komplicerat mor-dotterförhållande.

Den inre stormen

Den inre stormen
Anson, Anne-Sofie. Författarhuset, 2004, Vla
Genom internet och e-post har människor berättat om social fobi, panik och ångest. Detta finns samlat i denna bok, tillsammans med tankar och dikter av Anne-Sofie. Bakom ångesten anas stor känslighet, kreativitet och starka livs krafter.

Vansinnesläkaren

Vansinnesläkaren
Assis, Joaquim Maria. Alhambra förlag, 1994, Hce, översättning: Jens Nordenhök
Med svart humor beskrivs hur en doktor bestämmer sig för att ut forska och arbeta med sinnessjukdomar. Något som får till följd att halva staden med jämna mellan rum spärras in på hans sinnessjukhus. Om hur människor sätts i fållor.

Smärtkraft

Smärtkraft
Beckman, Monica. Natur och Kultur, 1994, Vla
Om smärtan i och sorgen över att se en älskad anförvant bli psykiskt sjuk.

Aldrig mer tillbaka

Aldrig mer tillbaka
von Born, Heidi. Norstedts, 1975, Hc
Författaren är känd för att beskriva utstötthet och/eller psykisk sjukdom i sina böcker. Martinas dagar 1962, Insider 1966, Handen full 1969, Dagar som de faller 1972, Den tredje han den 1974. Liljeholmen, februari från 2000 handlar om en ung kvinnas självmord.

Skaparkriser Strindbergs Inferno och Dagermans

Skaparkriser Strindbergs Inferno och Dagermans
Cullberg, Johan. Natur och Kultur, 1992/97, Gcz
I gränslandet mellan psykologi och skönlitteratur rör sig denna bok om två stora svenska författare, båda i gränslandet till psykisk sjukdom. Johan Cullberg belyser hur författarna hanterade sina svåra livsperioder och har studerat och analyserat deras litterära produktion.

Gustaf Fröding och kärleken

Gustaf Fröding och kärleken
Johan Cullberg. NoK, 2004.
Om Frödings psykiska ohälsa, dikt och liv.

Harry, det som skiljer oss åt är ett hårstrå

Harry, det som skiljer oss åt är ett hårstrå
Eriksson, Christer. Norstedts, 1981, Hc
Berättelsen om en man som söker en identitet som skall göra honom synlig för sig själv och omvärlden. Skildrar inre förlopp, verklighet och drömmar glider i varandra.

Den som vandrar om natten

Den som vandrar om natten
Fredriksson, Marianne. Wahlström & Widstrand, 1988/2000, Hc
Detta är en spännande berättelse om romaren Marcus som hamnar i mörkret när verkligheten blir för skrämmande. Han blir blind. Filosofen (”terapeuten”) Anjalis närmar sig honom med tålamod och insikt, efter många samtal lyfter skuggorna. Marcus ser igen.

Simon och ekarna och Skilda verkligheter

Simon och ekarna och Skilda verkligheter
Marianne Fredriksson
Marianne Fredrikssons skriver om de stora livs frågorna. Hon har bland annat också skrivit Simon och ekarna, 1991 och Skilda verkligheter, 2004.

Fruktar jag intet ont

Fruktar jag intet ont
Frimansson, Inger. Norstedts, 1997, Hc
Psykologisk roman om en ung flicka i klorna på en psykopat. Två parallella berättelser gestaltas, en på ett inre och en på ett yttre plan. Har också skrivit Den förtrollade prinsen, om incest och Dubbelsängen om en psykiskt funktionshindrad flicka.

Att välja tystnaden

Att välja tystnaden
Giöbel-Lilja, Ingrid. Norstedts, 1989, Lz
Den konstnärligt begåvade Brita tas in på mentalsjukhus 22 år gammal. Där tillbringar hon hela sitt vuxna liv. I denna biografi bryter den 85-åriga systern tystnaden och berättar om uppväxten och om sin syn på systerns svåra liv.

Vita lögner

Vita lögner
Glaister, Lesley. Wahlström & Widstrand, 1993, Hce, översättning: Marie Rhodin
Jennifer har alltid burit på en känsla av främlingskap. Denna känsla förklaras då hon får veta att hennes mamma lämnat henne till morföräldrarna, som hon trott varit hennes riktiga föräldrar, när hon var liten. Jennifer går in i ett närmast gränspsykotiskt tillstånd.

Tomten var värre än gud

Tomten var värre än gud
Glant, Heléne. Verbum, 1998, Hc
Om flickan som växer upp i skuggan av sin manodepressive far som är präst. Författaren, själv socionom och psykoterapeut har omsorgsfullt försökt att analysera de bakomliggande orsakerna till familjetragedin.

Jag flydde min oro

Jag flydde min oro
Gordon, Barbara. Forum, 1980, Hce, översättning: Eva Täckmark
Författaren, den före detta framgångsrika TV-producenten beskriver sitt valiumberoende och psykiska sammanbrott med psykos liknande besvär. Hon blir inlåst på mentalsjukhus och beskriver sin svåra väg tillbaka.

Universums änglar

Universums änglar
Gudmundsson, Einar Már. Natur och Kultur, 1996, Hce, översättning: Inge Knutsson
Med svart humor och innerlig medkänsla ger författaren röst åt den schizofrene Páll, som berättar om sitt liv från födelsen till döden.

En familj som andra

En familj som andra
Guest, Judith. Wahlström & Widstrand, 1977/79, Hce, översättning: Sonja Bergvall
Om en familj som splittras av inre spänningar när en av sönerna drunknar. Den andra sonen kämpar mot självmord och skuld efter olyckan och en empatisk psykolog är hans enda livlina. (Även som film.)

Steinhof Hansson

Steinhof
Hansson, Carola. Norstedts, 1997, Hc
Om att tvingas fly från allt och till slut hamna på ett mentalsjukhus i Österrike.

Solrosskogen

Solrosskogen
Hayden, Torey L. Legenda, 1985, Hce, översättning: Dorothee Sporrong’
Romanen handlar om det psykologiska samspelet i en familj i kris. Modern är psykiskt störd och huvudpersonen, en 17 -årig flicka försöker hantera och bemästra detta. Torey Hayden är doktor i barnpsykologi och speciallärare för barn med psykiska störningar, hon har skrivit om sina erfarenheter i en lång rad böcker t ex: Burpojken, 1984, Rävungen, 1990, Spökfl ickan, 1993, Tigerungen,1995.

Brev på födelsedagen

Brev på födelsedagen
Hughes, Ted. Natur och Kultur, 1999, Hce, översättning: Ole Hessler
Ted Hughes var poet och Sylvia Plaths make. Han blev förföljd och anklagad för att ha orsakat sin hustrus självmord. I sin sista diktbok tar han bladet från munnen och ger en känslig och öppenhjärtig skildring av hustrun. Har också skrivit diktsamlingen Kråka, Coeckelberghs, 1975.

Akvariekärlek

Akvariekärlek
Härkönen, Anna-Lena. AWG, 1991, Hce, översättning: Antti Jalava
Servitrisen Saara inleder ett förhållande med en man och går in i en fobi och känner sig in stängd som i ett akvarium.

De två saliga

De två saliga
Isaksson, Ulla. Modernista, 1962, Hc
En av svensk litteraturs märkligaste kärleksromaner om två människor vars längtan efter två sam het för dem in i en folie à deux, en sinnessjukdom för två. Även som film av Ingmar Bergman. Ulla Isaksson har också skrivit Paradis torg som kom 1973 och berättar om självmord och disharmonin och olusten som pyr bakom en idyll. Boken om E, kom 1995 och handlar om maken Erik Hjalmar Linder som personlighets förändras när han glider allt djupare in i demens.

Manier och depression – Människan bakom

Manier och depression – Människan bakom
Jesperson, Mats & Karlsson, Liss Bodil m fl. Carlssons, 1997, Vla
I boken förklaras vad manier och depression via människors egna upplevelser. Det “sjukliga” ses i ett helt livssammanhang och blir därmed begripligt.

Borderline

Borderline
Krans, Caroline. Wahlström & Widstrand, 2004, Hce, översättning: Silvia Klenz Jönsson
Självbiografisk debutbok om ett komplicerat och destruktivt förhållande mellan huvudpersonen och en borderlinepersonlighet.

Boken om mig – en självbiografisk berättelse

Boken om mig – en självbiografisk berättelse
Lamm, Staffan. Norstedts, 2000, Lz
En resa tillbaks i historien, för att om möjligt förstå den. Varför var hans mamma psykiatrikern så rädd för att han var tokig? Varför var han tvungen att gå till psykologen? Varför blev han lämnad ensam så mycket? Varför är han fortfarande arg?

Pojken, skräcken och livet

Pojken, skräcken och livet
Lejon, Peter / tidigare Gustafsson, Peter. Gravander & Widerlöv, 1995/2000 Hc
Peter född 1964, tidigare journalist, berättar om sitt liv med panikångest och agorafobi (torgskräck). Han har även skrivit: Nakna nerver, 2000, om att drabbas och leva med panikångest. Vinklat på relationer till de anhöriga.

Revanschen
Lindberg, Ann-Marie. Söderström, 2000, Lz
Tredje delen i en trilogi. I den första, Kraschen från 1996, beskrivs det psykiska sammanbrottet. I den andra delen, Chansen från 1998, beskrivs utskrivningen från sjukhuset och i den tredje delen, som kan läsas fristående, beskriver författaren vägen till att finna sig själv och sitt egenvärde.

Svart Dagbok

Svart dagbok
Lindgren, Arne H. Prisma, 1972, Vl
Enkelt, rakt och osminkat skildras en mentalvårdspatients vardag och drömmar. Boken väckte en omfattande debatt när den kom ut.

Övervintring – En berättelse om Sylvia Plath

Övervintring – En berättelse om Sylvia Plath
Moses, Kate. Natur och Kultur, 2004, Hce, översättning: Rebecca Alsberg
Författaren beskriver Sylvia Plaths liv och äktenskap med poeten Ted Hughs. Boken är ett försök att ta sig bakom mytbilden och skildra människan Sylvia Plath och hennes sista svåra tid.

Nollpunkten Moszkowicz

Nollpunkten
Moszkowicz, Michal. Polonica, 1995, Hce, översättning: Mira Teeman
En polsk-judisk man har hamnat på mentalsjukhus i Sverige. Boken är berättad som en inre monolog, som till stor del utgörs av paranoida hallucinationer.

Vilse i speglingar – borderline sett inifrån

Vilse i speglingar – borderline sett inifrån
Moskovitz, Richard A. Dualis, 2001, Vla, översättning: Kia Sjöström
Patienters egna berättelser. Författaren tar oss med in i borderline patientens värld och hjälper oss förstå hennes smärta.

Tillflyktens hus eller En f.d. inneboende

Tillflyktens hus eller En f.d. inneboende
Nelvin, Åsa. Norstedts, 1975, Hc
En surrealistisk mardröm präglad av ironi och galghumor. Huvudpersonen tar sin tillflykt till ett förbommat hus, där hon konfronteras med sig själv och sitt eget jags mörkaste skrymslen. Hon lever ett schizofrent liv som balanserar på gränsen till självmord.

Hon går genom tavlan ut ur bild

Hon går genom tavlan ut ur bild
Nilsson, Johanna. Wahlström & Widstrand, 1996, Hc
Klasskamraterna mobbar huvudpersonen för att hon är annorlunda, och efter några år är utfrysningen total. Den unga kvinnan tas in på mentalsjukhus.

Sparsam mimik

Sparsam mimik
Nordin, Harriet. Bonniers, 1981, Hc
En fallstudie över en utsatt människas väg från barndomens trauma, stryk, utesovarliv, dålig prognos och depression till Beckomberga mentalsjukhus.

Blonde Oates

Blonde
Oates, Joyce Carol. Bonniers, 2000, Hce, översättning: Ulla Danielsson
Denna tegelstensroman handlar om Marilyn Monroes neurotiska liv som slutade med självmord. Joyce Carol Oates har skrivit ett 50-tal romaner och beskriver det amerikanska klassamhället och är känd för att beskriva en grym vardagsverklighet där människor sätts på prov genom oväntade händelser.

Osten om Osten

Osten om Osten
Osten, Suzanne & von Zweigbergk, Helena. Alfabeta, 1990, Ikz
Barndom, feminism och galenskap är underrubriken på denna intervju bok med Suzanne Osten om hennes liv arbete och uppväxt med en psykiskt sjuk mamma. Hon har också skrivit barnboken; Flickan, mamman och soporna, Brombergs, 1998, Hcf. Om en liten flicka i skuggan av sin psykotiska mamma.

Galenskap som risk och möjlighet

Galenskap som risk och möjlighet
Palmgren, Lisbet & Sandin, Barbro. Dualis, 2000, Vla
Själserfarenhet ur litteraturen. Texter av Franz Kafka, Tove Jansson, Karin Boye och Gustav Fröding som gett sina upplevelser litterär form. Människan är meningsskapande, grubblar över sitt öde och försöker att förstå det, menar författarna. Lisbet Palmgren har också skrivit: Diktarnas, barnens och dårarnas språk, NoK, 1997 som handlar om fascinerande samtal med schizofrena och psykotiska patienter.

Galen man Panduro

Galen man
Panduro, Leif. Norstedts, 1977, Hce, översättning: Nenne Runsten
Författaren har vuxit upp med en psykiskt sjuk mamma. Alla hans böcker har ett återkommande tema: att galenskap är en sund reaktion på ett sjukt samhälle. Böckerna genomsyras av humor och tragik. Har också skrivit bl.a.: Skit i traditionerna.

Pojken som kallades Det

Pojken som kallades Det
Pelzer, David. Forum, 2001/03, Lz, översättning: Ulf Gyllenhak
Författaren utsattes under sin barndom för en förfärlig misshandel av sin alkoholiserade och sinnessjuka mor. I samma serie: Pojken som över lev de, 2002, Pojken som inte fanns, 2002, Att hjälpa sig själv, 2003, Livets möjligheter, 2004.

Professor Hieronimus & På St Jörgen

Professor Hieronimus & På S:t Jörgen
Skram, Amalie. Bra Böcker, 1978, Hc
Författarinnan vistades periodvis på mentalsjukhus och beskriver sina erfarenheter därifrån i sina böcker skrivna 1895. På sjukhuset regerar professor Hieronimus, alla försök till protest tolkas som tecken på sinnessjukdom. Det finns bara två utvägar: självmord eller sinnessjukdom.

Inte som andra döttrar

Inte som andra döttrar
Spungen, Deborah. Pan, 1985/2002, Lz, översättning: Synnöve Olsson
En berättelse om Nancy Spungens (Sid Vicious från punkbandet Sex Pistols fästmö) liv, berättad av hennes mamma. Miss bruk, självmordsförsök och till slut ett offer för mord.

Julstädningen och döden

Julstädningen och döden
Strömstedt, Margareta. Bonniers, 1984, Hc
En barndomsskildring i skuggan av en deprimerad och ångestfylld mamma. Har skrivit en serie barnböcker om Majken på samma tema.

Avstånd, närhet

Avstånd, närhet
Sörensson, Hillevi. Forum, 1977, Hc
Anders som är lärare befinner sig i en svår identitetskris. Han har tvångstankar och ångest anfall. Mediciner och vård hjälper inte. Till slut erbjuder en kvinnlig kollega en väg ut ur ensamhet och ångest.

När man skjuter arbetare

När man skjuter arbetare
Thorvall, Kerstin. Bonniers, 1993, Hc
En skakande roman baserad på författarens mors levnadsöde. Strax efter sitt bröllop visade det sig att hennes make är sinnessjuk, något som hans familj valt att tiga om. Fortsättning i boken I skuggan av oron, 1995.

Felix

Felix
Wennström, Bo. Författarförlaget, 1989, Hc
Felix äger ett konditori. Han hamnar på sjukhus efter ett misslyckat självmords försök. Det finns mycket bakom prydliga fasader.

Zebraflickan

Zebraflickan
Åkerman, Sofia. Författarhuset, 2004, Lz
En skildring av en artonårig flickas kamp för att frigöra sig från sin självdestruktiva demon, som har drivit hennes självskadehandlingar så långt att läkarna givit upp hoppet. Man får följa hennes tankar, hennes rädsla för att bli frisk och bortglömd, och hennes skam över sig själv. Men också lyckan när hon upptäcker att världen inte var som hon befarat.

Depression

Ut ur mörkret: en bok om depression

Ut ur mörkret: en bok om depression
Agerberg, Miki. Norstedts, 1998/2001, Vla
Författaren som är frilansjournalist, själv drabbad av depression, har intervjuat andra drabba de, kända och okända. Boken vänder sig till den drabba de med familj, vänner och arbetskamrater.

Underströmmar, en psykoterapeuts kamp mot sin depression

Underströmmar: en psykoterapeuts kamp mot sin depression
Manning, Martha. Natur och Kultur, 1995, Vla, översättning: Per Rundgren
Martha var mor, maka, universitetslärare och framgångsrik terapeut när hon drabbades av en depression. Trots psykoterapi och medicin fördjupades depressionen alltmer. Slutligen återstår inget annat än ECT, elektrokonvulsivbehandling: elchocker.

Tillbaka till livet

Tillbaka till livet
Rowe, Dorothy. Forum, 1986, Vlb, översättning: Gun Zetterström
Om att vara deprimerad och hur man kommer ur depressionens fängelse.

Depressionens demoner

Depressionens demoner
Solomon, Andrew. Wahlström & Widstrand, 2002/03, Vla, översättning: Gun Zetterström
Den amerikanske författaren och journalisten utgår från sin egen djupa depression. Han tar upp orsaker, behandling, själv mords risk och miss bruk. Han ser farmakologi som nödvändigt för att bota, men psykoterapi som lika viktigt för att förebygga vidare depressioner.

Prozac, min generations tröst

Prozac: min generations tröst
Wurtzel, Elisabeth. Leander Malmsten, 1995, Lz, översättning: Rickard Svartvik
Självbiografi , författaren beskriver sin inre smärta och depression. Med hjälp av alkohol och droger försöker hon bekämpa sin ångest. Det som till slut ger henne lindring är ”lyckopillret” Prozac. Vid 26 års ålder skriver hon berättelsen

Manodepression

En orolig själ

En orolig själ
Jamison, Kay Redfield. Natur och Kultur, 1997, Vla, översättning: Per Rundgren
En självupplevd berättelse om att vara manodepressiv av författaren som är professor i klinisk psykologi. Hon tar oss med i en fascinerande och skrämmande värld, där den ena polen är ett tillstånd av gränslösa tankar och känslor och motpolen en öken av livlös förstelning, där döden ofta framstår som den enda utvägen.

Adams bok

 

Adams bok
Moberg, Åsa & Inczédy-Gombos, Adam. Natur och Kultur, 1999/2000, Vla
Om Adam och Åsa och deras liv under Adams maniska och depressiva tillstånd. Om deras kärlek, förtvivlan, ilska och ångest i sjukdomens många faser och kampen mot sjukvårdssystemet. Åsa Moberg har också skrivit: Vara anhörig – bok för anhöriga till psykiskt sjuka, Bokförlaget DN, 2005.

Hal is

Hal is
Röhne, Kerstin. Författares Bokmaskin, 2002, Hc
Marie förälskar sig i Viktor och lämnar sin man och deras barn för hans skull. Men förhållandet till Viktor blir komplicerat då han visar sig vara alltför självupptagen. En ung kvinnas väg in i manodepressiv sjukdom och hennes väg ut ur den.

En stråle ljus

En stråle ljus
Steel, Danielle. B.Wahlströms förlag, 1999/2002, Vla, översättning: Barbro Tidholm
Berättelsen om författarens son Nick Traina som vid 17 års ålder får diagnosen manodepressiv sjukdom. Efter en rad självmordsförsök dog han 19 år gammal. I boken redovisas hans liv, en fallbeskrivning från en barndom, full med problem. Inte ens en förmögen familj i Kalifornien kan få/köpa en fungerande vård, den får mamman själv försöka skapa. Om sitt liv och kampen mot depressionen. Svidande samhällskritik.

Ett synligt mörker – minnen av vansinnet

Ett synligt mörker – minnen av vansinnet
Styron, William. Wahlström & Widstand, 1992, GZ, översättning: Caj Lundgren
Den kände författaren Willian Styron drabbas strax efter sin 60-årsdag av en svår depression. Han skildrar sin sjukdom som nästan kostar honom livet.

Psykoser

Upptäckten Alderin

Upptäckten
Alderin, Margareta. Empiri, 1997, Vla
I dag boks form beskriver författaren hur hon steg för steg går in i en psykos och senare på egen hand tar sig ur den.

Det röda ljuset i mörkret
Faramarzian, Yousef. Baranbook, 1993, Hc
Huvudpersonen är en ung psykiskt labil man. Han är på väg in i ett psykotiskt skede. Om invandrarfientlighet i storstadsmiljö.

Den gula tapeten

Den gula tapeten
Gillman Perkins, Charlotte. Samspråk, 1983/90, Hce, översättning: Ingrid Maria Ingemark
Den kvinnliga huvudpersonen försöker anpassa sig till sin man genom att ge upp sitt eget liv. Men istället glider hon in i en psykos. Hon sjukförklaras av sin make som är läkare. Boken visar att den sinnessjuka kvinnan i själva verket är den som ser klart.

Galenskapens förförelse – om psykosens väg

Galenskapens förförelse – om psykosens väg
Podvoll, Edward. Natur och Kultur, 1991/99, Vl, översättning: Philippa Wiking
Vad är en psykos? Hur känns det att vara psykotisk? Hur kommer man ut ur psykosen och hur bli man frisk? Några personer som gått igenom långa och djupa psykotiska erfarenheter berättar in gå en de om vad de upp levt.

Fåglarna – de onda

Fåglarna – de onda
Prou, Suzanne. Rabén & Sjögren, 1977, Hce, översättning: Marta Söderhjelm
En fransk roman om en familjefar som drabbas av en psykos. Själva grunden till hans sjukdom ligger långt tillbaka i barndomen. En målarmästare tar honom med på en sällsam mardrömsfärd, som innebär att hans psykotiska tillvaro börjar nystas upp. Därefter kan han tillfriskna och återvända till livet.

Vingklippt ängel

Vingklippt ängel
Pålsson, Berry. Forum, 2004, Vla
En ung kvinnas vandring från mörker till ljus. 20-åriga Berrys kamp mot psykoser och olika former av miss bruk. “Bara om jag inser att jag är sjuk kan jag bli bättre”.

Ta mig till en stuga i skogen

Ta mig till en stuga i skogen
Seiden, Hans. Legus, 1997, Hc
Roman med självbiografisk bakgrund. Huvudpersonen arbetar som filmare och har ett eget företag i reklambranschen. Stress, droger, kvinnor och arbete. En fredagskväll tar allt slut. Huvud personen får en psykos och hamnar en kort tid på psyket. Detaljrik skildring inifrån en psykos. Boken handlar om vägen tillbaka till verkligheten, som blir lång och mödosam.

Det är svårt att sjunga med kluven tunga

Det är svårt att sjunga med kluven tunga
Selander, Lars-Göran. Två förläggare, 2003, Vla
Författaren är trubadur, konstnär och socionom. Boken handlar om hans kamp mot psykisk sjukdom och delvis om att överleva i vårdapparaten. Han berättar sin livs historia och hans terapeut har också skrivit i boken utifrån sin synvinkel.

Schizofreni

Äppelblom och ruiner

Äppelblom och ruiner
Ahrne, Marianne. AWG, 1980, Hc
Om hur författaren själv inför förberedelserna för en film kommer till Långbro sjukhus och träffar Rune som är schizofren. Ett komplicerat förhållande inleds. Med stor ömhet berättar hon om hans sjukdomstillstånd och hans visioner. Det är samme Rune som Irené Matthis skriver om ur medicinsk synpunkt i Orden som fängslar oss. (Även som film: Lång borta och nära.)

En resa genom själens mörker

En resa genom själens mörker
Barnes, Mary. Norstedts, 1985/91, Vlb, översättning: Bo Cassel & Aida Törnell
Mary bröt samman 1952 och fördes till mentalsjukhus. Hon fick elchocker och insulin behandling. Hon låg i fosterställning i en madrasserad cell utan att röra sig, äta eller uträtta sina naturbehov. I tolv år hankar hon sig fram och försöker hitta en terapeut. Slutligen möter hon Ronald Laing som tar henne till behandlingshemmet Kingsley Hall. Det är början på vägen upp.

Vägen till och från Barrvik

Vägen till och från
Barrvik, Monica. Rabén & Sjögren, 1980, Hc
Maria är gift med Per som periodvis lider av schizofreni. Hon har alltid fått stå tillbaka för andra och grips av otillräcklighet och skuld, som så småningom växer till livsleda. Har också skrivit: Genom dårskap ens tempel, 1988.

När själen skenar

När själen skenar
Wegler, Berit. Burener och Bruno, 1998, Vla
Boken berättar om hur det är att uppleva psykoser. Hur omgivningen kan reagera, familj, vänner, arbetskamrater, sjukvårdspersonal mfl . En berättelse om hur verkligheten gradvis förändras utan, att man riktigt inser vad som håller på att hända.

Ge mig en tanke – som jag kan koncentrera mig på
Bendix, Torben. Studentlitteratur, 1990, Vlb
En bok till schizofrena, neurotiker, deras anhöriga och läkare. Genom förklaringar och utdrag ur autentiska samtal mellan patienter och terapeuter, vill författaren bidra till ökad förståelse för psykiska åkommor och deras behandling.

Ingen dans på rosor

Ingen dans på rosor
Green, Hannah (pseud.). Dualis1972/2002, Hce, översättning: Gunnar Barklund
Deborah Blau är sexton när hon tas in på psyket med diagnosen schizofreni. Under åren har hon byggt upp en värld fjärran från den tillvaro hon inte uthärdar och de krav hon inte orkar uppfylla.

De förlorade Harding

De förlorade
Harding, Lee. Plus, 1981, Hce, översättning: Ingela Bergdahl
Om den 17-årige Graeme och den kris som denne genomgår och som slutar i en psykos.

Fågelboet Jackson

Fågelboet
Jackson, Shirley. Lindfors, 1981, Hce, översättning: Sven Christer Swahn
Psykologisk roman i vilken huvudpersonen kämpar med sina inre konflikter. Andra försöker att få kontroll över hennes känslor.

Tokfursten

Tokfursten
Jonsson, Elgard. Dualis, 1986/2002, Hc
“Jag har skrivit denna bok därför att jag vill öka förståelsen för en synbart gåtfull sjuk dom. Jag vill visa att det är möjligt att gå ut ur mörkret och in i verkligheten.” Psykoterapeuten Barbro Sandins bok: Den zebrarandiga pudelkärnan handlar om Elgard och deras relation och terapi.

Märtz Kipphardt

Märtz
Kipphardt, Heinar. Alba, 1980, Hce, översättning: Irmgard Pingel Åberg
En dokumentärsjukjournal om den schizofrena diktaren Märtz, betraktad och studerad av den unge psykiatrikern Kofler. Utdrag ur dagböcker, brev och samtal med föräldrar och vårdpersonal.

Outsidern – Min fars kamp med galenskapen

Outsidern – Min fars kamp med galenskapen
Lachenmeyer, Nathaniel. Medikament Förlag, 2002, Vla, översättning: Gustaf Berglund
Hur kan en man med doktors grad i sociologi sluta som en hemlös ute liggare med paranoid schizofreni? Det undrade också hans son och detta är hans historia.

Spindeln McGrath

Spindeln
McGrath, Patric. Wiken, 1992, Hce, översättning: ?
Författaren växte upp på ett sinnessjukhus där hans far var överläkare. Historien om spindeln ger insyn i en schizofren värld. Har också skrivit: Till vanvett, 1997.

Anna

Anna
Reed, David. Bonniers, 1977, Vla, översättning: Annika Preis
Författaren berättar om sin hustrus schizofreni och om familjens försök att vårda henne hemma. Trots om tanke och vilja till insikt når de inte fram.

Sybil Schreiber

Sybil
Schreiber, Flora Rheta. Lindqvist, 1975, Vlb, översättning: Karen D Aschinger
Sybil är berättelsen om en ung kvinna vars jag var uppsplittrat i 16 olika personligheter. Steg för steg kartlägger läkaren och Sybil sjukdomens orsaker och når fram till förträngda och smärtsamma minnen.

I två världar – en schizofren flickas upplevelser

I två världar – en schizofren flickas upplevelser
Sechehaye, Marguerite. Natur och Kultur, 1974/80, Vlb, översättning: Birgitta Dalgren
Författaren som är psykolog låter patienten berätta om sig själv i den första delen, i den andra delen beskriver författaren mer teoretiskt kring symptom och behandling.

Förändringen

Förändringen
Lindman-Strafford, Kerstin. Otalampi: Sahlgren, 1994, Vla
Författaren drabbas av schizofreni när hon står på tröskeln till sitt vuxen liv. Sjukdomen påverkar hela omgivningen som alla blir ytterst sårbara.

En vecka i mars Segerstål

En vecka i mars
Segerstål, Fredrik. Prisma, 1984, Hc
Detta är en skildring av det totala psykiska sammanbrottet. Det drabbar en medelålders lärare under en vecka i mars. En trasig människas väg in i sinnessjukdom sedd genom den sjukes ögon – en manodepressiv paranoiker.

Sjukdomen Trotzig

Sjukdomen
Trotzig, Birgitta. Bonniers, 1972, Hc
Romanen handlar om Elje, tidigt moderslös. Hans tidiga upplevelser av att vara kluven, sönderdelad och behärskad av moderns frånvaro gör honom allt mer schizofren. Som vuxen tillbringar han långa tider på mentalsjukhuset S:t Lars i Lund.

Express till paradiset

Express till paradiset
Vonnegut, Mark. Alba, 1997, Hce, översättning: Annika Preis
En personlig berättelse om schizofreni. Mark flummar runt på 1970-talet och hamnar till slut på mentalsjukhus och medicinerar Hibernal. Till slut reder hans liv upp sig och han börjar läsa medicin och blir till sist barnläkare.

Kriser

Skiljas Eklundh

Skiljas
Eklundh, Bertil. Forum, 1988, Hc
“Att leva är att välja”, det är huvudpersonens val språk. Men har han någonsin valt, med vetet? Nu är han tvungen att börja se mönstren i sitt eget liv.

Knäppgöken

Knäppgöken
Eriksson, Kjell. Lindelöw, 1993, Hc
Fredrik brottas. Med livet, sin historia och sig själv. “Jag är precis så förvirrad som jag låter.”

Hånskrattet

Hånskrattet
Gummerus, Barbro. Rabén & Sjögren, 1977, Hc
En psykologisk studie i en människas demaskering. Vad döljer sig bakom den väl etablerade hemmafruns ängsligt välskötta yttre?

Livstecken Persson

Livstecken
Persson, Gunilla Linn. Wahlström & Widstrand, 2001, Hc
En självutlämnade roman om att gå igenom kriser – och komma levande ut på andra sidan. Om att vara mamma och sköta sitt arbete trots skilsmässor och svek, djup sorg och flera psykoser.

Så bra att ingen vet

Så bra att ingen vet
Wohmann, Gabriele. Atlantis, 1982, Hce, översättning: Berit Skogsberg
Om en 36-årig psykoterapeut som långsamt tappar fotfästet och kontrollen över tillvaron.

Psykisk vård

Bakom bilderna

Bakom bilderna
Andersson, Claes. Aldus, 1972, Hc
Roman om en psykiatriker som inte står ut med mentalsjukhusets skendemokrati. Han har tröttnat på att skriva ut piller och bara tillfälligt bota patienternas lidande. Han hyr istället ett hus på landet för att finna en alternativ vårdform, inspirerad av den brittiske psykiatrikern Laing.

Dinosauriemannen

Dinosauriemannen
Baur, Susan. Natur och Kultur, 1998, Vla, översättning: Per Rundgren
Berättelser om vansinne och förtrollning på ett mentalsjukhus. Författaren möter en psykotisk patient och skildrar det le van de helvete som plågar många människor, såväl utanför som innanför mentalsjukhusets väggar. Vill visa på det gemensamt mänskliga i var och en av oss.

Åter till livet

Åter till livet
Berg, Felix. Vitalförlaget, 2002, Vla
Författaren lider av en svårartad depression och beskriver psykvården när den är som sämst. Men också när den är bra.

Schlaraffenland
Borberg, Jytte. Barrikaden, 1983, Hce, översättning: Elisabeth Helms
En berättelse om galna och kloka, om stillestånd och rörelse, och om mening i galenskapen. Vem är vansinnig och vem är normal? Har också skrivit Själen är gul, 1982.

God jul

God jul
Brundin, Leif. Förlagstjänst, 1977, Hc
Psykvården, svensk välfärd och kärnfamiljen granskas av huvudpersonen, dagpatient på en händelsefattig psykiatrisk avdelning.

Gator av guld
Carlsson, Lasse. Prisma, 1984, Hc
Huvudpersonen lämnar mentalsjukhuset och återvänder efter 35 år till sin barndoms stad – på jakt efter sitt förflutna.

Veronika bestämmer sig för att dö

Veronika bestämmer sig för att dö
Coelho, Paulo. Bazar, 2003, Hce, översättning: Örjan Sjögren
Veronika är olycklig trots att hon har allt. Hon bestämmer sig för att dö. Romanen handlar om hennes tid på mentalsjukhuset efter ett misslyckat självmordsförsök. Veronika får veta att hennes hjärta blivit skadat och att hon bara har en vecka kvar att leva. Hon inser att varje ögonblick i livet handlar om ett medvetet val mellan liv och död. Boken bidrog till att tvångsintagning på mentalsjukhus förbjöds enligt lag i Brasilien. Författaren har själv under sin tonårstid blivit inlagd tre gånger på men tal sjuk hus av sina föräldrar.

Revolt i huvudet

Revolt i huvudet
Eriksson, Jörgen. Bonniers, 1970, Hc
Författaren växte upp i portvaktshuset på Ulleråkers mentalsjukhus. Han såg hur patienterna behandlades…

De galnas hus

De galnas hus
Fossum, Karin. Forum, 2001, Hce, översättning: Helena och Ulf Örnkloo
En kylig mars dag blir Hajna intagen på den slutna avdelningen på ett mentalsjukhus. Det enda hon vill är att dö. Hon blir kvar ett år på mentalsjukhuset, ett år fyllt av ångest men också värme och möten med människor som hjälper henne att uthärda och så småningom också acceptera tanken på att leva.

Ansikten i vatten

Ansikten i vatten
Frame, Janet. Bonniers, 1997, Hce, översättning: Annika Preis
Självutlämnande roman om erfarenheterna från nyzeeländsk mentalsjukhus. Felställd diagnos, elchocker, hot om lobotomi och ständiga förödmjukelser. Till sist är det hennes möte med en läkare som förstår hennes passion för böcker och skrivande som kan hjälpa henne ut ur mentalvården. Har skrivit den självbiografiska trilogin: Till landet Är, 1982, En ängel vid mitt bord, (också som film) 1984 och Sändebud från Spegelstaden, 1985.

Sluten avdelning – rapport från ett mentalsjukhus

Sluten avdelning – rapport från ett mentalsjukhus
Friberg, Caisa. Författarförlaget, 1985, Vl
Författaren, som är frilansjournalist, skildrar, efter att ha arbetat på ett mentalsjukhus på ett personligt sätt den svenska mentalvården inifrån.

Gungflyet
Goldman, Laurel. Bromberg, 1984, Hce, översättning: Ulla Berg
Författaren beskriver Jay Davidson som är schizofren och har inlett sin femte sejour på en psykiatrisk klinik. Ingående sjukdomshistoria och krisförlopp.

Stulna år

Stulna år
Kaysen, Susanna. Forum 1993, Vla, översättning: Lena Torndahl
En självbiografisk skildring inifrån en psykiatrisk avdelning. Här finns ljuset och mörkret – och hela tiden en flytande gräns mellan förnuft och galenskap. (Även som film.)

Gökboet

Gökboet
Kesey, Ken. Norstedts, 1973, Hce, översättning: Ingvar Skogsberg
En skildring av mentalsjukhuset som en repressiv institution där rebellen McMurphy försöker väcka sina medpatienter till förnyat liv. Men han misslyckas och kuvas själv genom ett lobotomiingrepp som utplånar hans personlighet. (Även som film.)

Viskningsleken

Viskningsleken
Leitch, Maurice. 24 Legenda, 1988, Hce, översättning: Marianne Fahlén
Scenen är ett mentalsjukhus. Om en vårdare som tappat greppet om patienterna och sig själv, laddad berättelse med klassperspektiv.

Molnens bröder

Molnens bröder
Lindgren, Barbro. Bonniers, 1975, Hc
En realistisk och samtidigt lyriskt berättad roman inifrån ett hospital, människorna där och deras upplevelser under ett år i början av seklet.

Eldfågels bo

Eldfågels bo
Löfvendahl, Erik. Prisma, 1993, Hc
Om författarens mormor Hillevi som är överläkare på Ryhovs mentalsjukhus i Jönköping. Cirkeln sluts när hon själv tas in på Ryhovs äldreavdelning för psykiskt sjuka där hon förtvinar psykiskt och fysiskt.

Galenskap och återhämtning

Galenskap och återhämtning
Neugeboren, Jay. Natur och Kultur, 2001, Vl, översättning: Gun Zetterström
Författaren beskriven sin brors svåra schizofreni och vårdapparatens misslyckande att ge en anständig vård. Budskapet är att det går att återhämta sig från svår psykisk sjukdom.

Ryggen fri

Ryggen fri
Olofsson, Rune Pär. Norstedts, 1981, Hc
Handlingen utspelar sig på Säters hospital 1921 och handlar om vårdpersonalens tafatta försök att organisera sig fackligt och om den bildningstörstande vårdaren Johan och hans utveckling.

Avdelning 38
Stjerngren, Hildur. Tiden, 1981, Lz
“…Jag tänker på de lyckligaste åren i mitt liv, mina år på mentalsjukhus, där det mesta kunde hända och hände. Därför vill jag skriva om de åren och skildra några av de människor jag mött.”

Det mörka alfabetet

Det mörka alfabetet
Ström, Eva. Alba, 1982, Hc
Om livet på en psykiatrisk avdelning. I första delen har överläkaren ordet, i den andra en schizofren kvinna. Del tre är en poesidel där fler patienter kommer till tals. I den sista delen får vi möta en kvinnlig läkarkandidat.

Den långa sommaren

Den långa sommaren
Thorup, Kirsten. Norstedts, 1981, Hce, öersättning: Ann-Mari Seeberg
En kvinnas utvecklingshistoria. Hon arbetar under 1950- och 60-talet på mentalsjukhus och har ett konfliktfyllt för hållande till sina föräldrar.

Telluskliniken

Telluskliniken
Wassby, Göran. Durutti, 1996, Hc
En dokumentärroman från den manliga in tagningsavdelning en på Malmö östra sjukhus. Möt intagna och patienter vårvintern 1985. Behandlingen som erbjuds är inlåsning och mängder av tung medicin.

Birdy

Birdy
Wharton, William. Forum, 1980, Hce, översättning: Hans-Jacob Nilsson
Chockskadad efter andra världskriget flyr huvudpersonen in i pubertets fantasier och beter sig som en fågel. Återblickar från det förflutna ger pussel bitar till helhetsbilden.

Somliga går lösa Widebäck

Somliga går lösa
Widebäck, Barbro. Trevi, 1973, Hc
Tom, en f.d. reklamman, har knäckts av arbete och vårdas nu på en psykiatrisk klinik. Där träffar han en gift sjuksköterska och mellan dem växer det

Psykoterapi och psykoanalys

Sabina Alnæs, Karsten

Sabina
Alnæs, Karsten. Norstedts, 1996, Hce, översättning: Barbro Lagergren
Romanen som bygger på ett faktiskt levnadsöde beskriver Sabina, en ung judinna från Ryssland som sänds till Zürich för att botas från en psykos av doktor Carl Gustav Jung. Hon utbildar sig själv till psykoanalytiker och boken speglar decenniet före första världskriget och psykoanalysens landvinningar.

Pappas flicka Bargum

Pappas flicka
Bargum, Johan. Söderström, 1982, Hc
När huvudpersonens pappa avlider störtar hennes värld samman. Hon försjunker i apati och boken beskriver hennes väg till klarsyn.

Sju vita vargar i ett träd

Sju vita vargar i ett träd
Bergil, Christina. Natur och Kultur, 2004, Hc
Sergej Pankjev växer upp till en olycklig man och kommer under behandling av Sigmund Freud i Wien. Författaren gör upp med psykoanalysen i denna pseudobiografi om Freuds mest kända fall: Vargmannen.

Ångestens barn Bergman

Ångestens barn
Bergman, Margareta. Carlssons, 1992, Hc
Efter ett antal svåra psykiska sammanbrott hamnar huvudpersonen hos en psykoanalytiker. Hon konfronteras åter med sin fruktansvärt smärt samma barn- och ung doms tid. Många olika personer belyser de händelser som följer huvudpersonen från barndom till vuxen ålder. En fort sättning på Spegel, spegel… från 1986.

Orden som befriar

Orden som befriar
Cardinal, Marie. Trevi, 1978/85/90, Hce, översättning: Britta Gröndahl
Vid 34 års ålder är Marie Cardinal, filosofilärare, gift och mor till tre barn, på väg in i en djup psykos. Hon rymmer från det mentalsjukhus där hon är intagen och uppsöker en psykoanalytiker i Paris som hon har hört talas om. Det är början på hennes sjuåriga, mödosamma väg till frihet och psykisk hälsa. Hon har också skrivit: Ett liv för två, 1980 och Röst åt det förflutna, 1983.

Fallet Dominique

Fallet Dominique
Dolto, François. Rabén Prisma, 1998, Vlb, översättning: Gunilla Hallerstedt & Margareta Fatton
Den 14-årige Dominique kommer till François Dolto, legendarisk barn psykoanalytiker för att få en diagnos och råd om placering. Hans omgivning tror att han är utvecklingsstörd. Deras möte blir inledningen till en dialog som hjälper honom ut ur hans psykotiska tillstånd.

Min väg från ångest till liv

Min väg från ångest till liv
Gjøsdal, Mette. Svenska Dagbladets förlag, 1992, Vlb
Självbiografiskt om en kvinna som levt med ångest länge, och till slut söker hjälp. En beskrivning av den efterföljande psykoterapin.

Plocka ihop skärvorna

Plocka ihop skärvorna
Jackson, Grace & Fayek Nakhla. Natur och Kultur. 1993, Vla, översättning Per Rundgren
Två berättelser om en psykoanalytisk resa. När Grace börjar i analys hos Nakhla kämpar hon med en känsla av att inte finnas till, efter en psykotisk regression och ett våldsamt tvång att skada sig. Analytiker och patient i vartannat kapitel.

Samtal med Sammy

Samtal med Sammy
McDogall, Joyce. Natur och Kultur, 1998, Vla, översättning Per Rundgren
9-åriga Sammy har fått diagnosen schizofreni och hamnar i psykoanalys hos Joyce McDougal. Till att börja med vägrar Sammy att befatta sig med en verklig värld och förskansar sig i en fantasivärld.

Och den granen grät Pulkkinen

Och den granen grät
Pulkkinen, Matti. Rabén & Sjögren, 1979, Hce, översättning: Mats Huldén
Finnen Paavo flyttar till Helsingfors från ett kargt norra Karelen och börjar arbeta som vårdare på ett mentalsjukhus. Han upptäcker att han har mer gemensamt med patienterna än med de andra vårdarna. Paavo misstänker att han själv är galen…

Mamma och meningen med livet, psykoterapeutiska möten

Mamma och meningen med livet: psykoterapeutiska möten
Yalom, Irvin D. Natur och Kultur, 2001, Vlb, översättning: Per Rundgren
I sex korta berättelser möter vi gestalter och berättelser som har dykt upp i psykoterapeut Irvin D Yaloms praktik. Har också skrivit Kärlekens bödel: en psykoterapeuts bekännelser, Bonnier, 1990.

Pyret Winnicot

Pyret
Winnicot, Donald W. Natur och Kultur, 1982/91, Vle, översättning: Leif Lindahl & Margit Viklands
Pyret är berättelsen om den psykoanalytiska behandlingen av en liten flicka.

Suicid

Lungsnäckan

Lungsnäckan
Holm, Lillemor. Bonnier, 1977, Hc
Berättelsen om flickan som växte upp i ett känslofattigt hem. Hon bryts sakta ner av livet och tar till slut sitt eget liv. Se Per-Gunnar Evander: Fallet Lillemor Holm, han har avslöjat att han skrivit även denna bok: Lungsnäckan under pseudonym.

Försök att förstå, En personlig bok om självmord

Försök att förstå: En personlig bok om självmord
Johansson, Lage. Askild & Kärnekull, 1976, Dokc
Annita Johansson tog sitt liv bara 29 år gammal. Hennes man har skrivit boken i ett försök att förstå de känslor som leder fram till beslutet att begå självmord.

Den vackraste visan

Den vackraste visan
Olsson, Vibeke. Bonniers, 1990, Lz
Halvt skönlitterär berättelse om Elizabeth, framgångsrik sportjournalist och författarens syster. Varsamt och ärligt skildras systrarnas gemensamma uppväxt och Elizabeths alkoholmissbruk och tragiska undergång i 1980-talets Stockholm.

Till minnet av Marie Uddberg

Till minnet av Marie
Uddberg, Marie & Uddberg, Marianne. Bonniers, 1981, Lz
Dokument om en ung kvinnas självmord. Maries efterlämnade dagbok och brev flätas samman med mammans anteckningar.

Klassiker

Dibs söker sig själv

Dibs söker sig själv
Axline, Virginia M. Rabén & Sjögren, 1968/75/88/94, Vle, översättning: Majken Johansson
En beskrivning av en barnterapi med den 5-årige Dibs. Fängslande blottläggning av det psykologiska förloppet mot pojkens gradvisa tillfrisknande.

Idioten Dostojevskij

Idioten
Dostojevskij, Fedor Michajlovitj. Wahlström & Widstrand, 1920/88/89, Hce, översättning: Staffan Dahl
Den positivt goda furst Mysjkin, konfronteras med en värld av cynisk egoism och krossas till slut under dess tryck. Ett moraliskt dilemma om psykets irrationella komplikationer och de dolda motiven för vårt motsägelsefulla handlande.

Stäppvargen

Stäppvargen
Hesse, Herman. Bonniers, 1932, Hce, översättning: Sven Stolpe
Harry Haller är en lärd enstöring, en melankoliker utanför mänsklig gemenskap. Han finner att han är en kluven varelse, halvt människa, halvt varg… Den ena sidan bunden av social konventioner och moralregler, hans andra jag är en fullständigt ohämmad driftsvarelse.

Förvandlingen – Den sanningssökande hunden

Förvandlingen – Den sanningssökande hunden
Kafka, Franz. Forum, 1945, Hce, översättning: Caleb J Anderson & Karl Vennberg
En morgon vaknar huvudpersonen upp som skalbagge. En klassisk beskrivning av utanförskap och ångest över att inte bli accepterad om man inte passar in.

Tony växer upp

Tony växer upp
Krusenstjerna, Agnes von. Alba, 1922, Hc
Överklassflickan Tony är känslig och lidelsefull, hon lever i skuggan av sinnessjukdomen som finns i moderns släkt och som så småningom drabbar henne själv.

Kejsaren av Portugallien

Kejsaren av Portugallien
Lagerlöf, Selma. 1933, Hc
När verkligheten blir för outhärdlig flyr den fattige backstugesittaren Jan in i sinnessjukdom och blir Kejsaren av Portugallien, och utnämnd till byfåne. Selma Lagerlöfs bok En herrgårdssägen förmedlar också djup människokunskap.

Glaskupan

Glaskupan
Plath, Sylvia. Forum, 1974/99 Hce, översättning: Christina Liljencrantz
Om den unga begåvade Esther som efter en tids depression försöker begå själv mord. Samma år som boken kom ut tog författaren själv livet av sig, 30 år gammal. Alla hennes brev och dagböcker även de som varit i hennes man Ted Hughes ägo fram till hans död, publicerades 2003 som Sylvia Plaths dag böcker och an teckningar 1950-1962, Norstedt.

Räddaren i nöden

Räddaren i nöden
Salinger, Jerome David. Bonniers, 1953/87, Hce, översättning: Klas Östergren
En modern klassiker om en alienerad tonåring som hamnar på ett mentalsjukhus efter försöken att finna sig själv.

Den zebrarandiga pudel kärnan

Den zebrarandiga pudel kärnan
Sandin, Barbro. Rabén & Sjögren, 1986, Vlb
Ett komplement till Elgard Johnssons självupplevda berättelse, Tokfursten. Författaren som är psykoterapeut menar att man kan behandla psykoser genom en helhetssyn på patienten. I det terapeutiska mötet blir patientens upplysningar och utsagor en viktig del. Boken varvas med fallbeskrivningar av och med hennes egna patienter.

Inferno Strindberg

Inferno
Strindberg, August. Norstedts, 1897/1994, Hc
Boken beskriver författarens oro och 50-årskris i ett existensiellt och religiöst kaos med psykotiska attacker och förföljelseidéer. En fortsättning på böckerna Tjänstekvinnas son och En dåres försvarstal.

Fotoböcker

Evigt brinnande tid

Evigt brinnande tid
Gotby, Catarina. Amfora, 1992, Vl
Gestaltar med sina fotografi er människors inre bl.a. från Rålambshovs mentalsjukhus avdelning 6. Har också gett ut: Med kroppen som slagfält, 2004.

Beckombergalandet

Beckombergalandet
Johansson, Anders K. Bilda, 1999, Vp
Fotografen Anders K Johansson växte upp i en personalbostad på Beckomberga mentalsjukhusområde. Hans föräldrar arbetade som skötare och han började själv att arbeta där vid 14 års ålder. I vuxen ålder får han se sin syster bli inlagd på Beckomberga. I foto och text skildrar Anders sitt liv i skuggan av mentalsjukhuset.

Lyrik

Följande urval av poeter har alla egen erfaren het av och/eller beskriver psykisk ohälsa och djupt existentiella frågor.

Arb, Siv 1931-

Boye, Karin 1900-1941
Efter ett liv med svår depression tog Karin Boye livet av sig 1941.

Dagerman, Stig 1923-1954
Stig Dagerman skrev också dagsedlar; dagsverser i tidningen Arbetaren som finns utgivna. I romanen De dömdas ö beskrivs ett mardrömslandskap med hallucinatoriska och psykotiska drag.

Ekelöf, Gunnar 1907-1968
”Det bor en friskhet inom mig som ingen kan frånkänna mig ej ens jag själv”

Fröding, Gustaf 1860-1922
Led av svår ångest ända sedan ungdomen. Vårdades kortare och längre perioder för allt svårare psykiska problem och alkoholism.

Harding, Gunnar 1940-

Knutsson, Per
Från psyket, dikter 1977.

Lugn, Kristina 1948-

Norén, Lars 1944-’

Hodell, Åke 1919-2000

Stagnelius, Erik-Johan 1793-1823
Dog ung, alkohol- och opiumberoende.

Södergran, Edit 1892-1923

Tranströmer, Thomas 1931-
Psykolog som började skriva.

Wine, Maria 1912-2003
Utsatt barndom och svår uppväxt.

Åkesson, Sonja 1926- 1977
Hade svår ångest. Alkohol- och tablettberoende, tog till slut sitt liv.

Öijer, Bruno K 1951-

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *